Pregatirea interviului

Pregătirea pentru interviul de angajare este o etapă importantă din procesul de căutare a unui loc de muncă. De aceea, trebuie să ne luăm timp să ne pregătim cu răspunsuri pentru eventualele întrebări din interviu și mai ales să mergem cu gândul că vom reuși. Acesta este momentul în care putem să câștigăm angajatorul de partea noastră și să-l convingem că noi suntem cel mai bun candidat pentru postul disponibil.

Așadar, hai să aflăm împreună ce trebuie să faci pentru a te pregăti pentru acest moment, care sunt posibilele întrebări și care sunt pașii pe care trebuie să îi faci pentru a nu lăsa nimic la voia întâmplării.

Programarea interviului de angajare este prima interacțiune cu posibilul angajator și poate avea loc prin telefon sau prin email. 

În momentul în care ești contactat pentru programarea interviului, asigură-te că știi adresa și ora la care trebuie să te prezinți. Fie îți notezi informațiile în timpul discuției, fie rogi persoana care te-a contactat să îți trimită detaliile printr-un mesaj sau e-mail. 

Caută pe hartă detalii despre cum poți ajunge la ei și notează-ți în calendar data, ora și detaliile. Nu ai vrea să uiți de acesta și nici să ajungi la ora sau locul greșit.

Află înainte informații despre compania unde vei merge, recitește anunțul de angajare și pregătește răspunsurile la întrebările posibile din timpul interviului.

Alege ținuta vestimentară pe care o vei purta la interviu.

Prima impresie contează așa că gândește-te care este cea mai potrivită vestimentație în funcție de postul la care ai aplicat și politica companiei (ea conține reguli interne de organizare). Ținuta ta trebuie să fie impecabilă, să fii îmbrăcat decent, curat și îngrijit, fără a ieși în evidență prin haine excentrice sau ieșite din comun.

Atitudinea și poziția ta în timpul unui interviu sunt foarte importante. Fii sincer, calm, zâmbește și ascultă!

Mergi la intreviu încrezător, cu o atitudine pozitivă și respectă câteva aspecte importante. 

Fii punctual! Poți ajunge înainte la locație, dar intri cu maxim 5 minute mai devreme (dacă ajungi cu mult înainte, este posibil să nu aibă cine să te preia, deoarece angajatorul desfășoară altă activitate). Niciodată nu întârzii la un interviu! Dacă se întâmplă, cum ar fi cazul în care este traficul aglomerat, contactează angajatorul pentru a-l anunța, înainte de ora stabilită.

Ajuns la interviu, dă mâna corespunzător cu angajatorul.

Nu îi strânge prea tare mâna, dar nici nu o lăsa prea moale. Strângerea mâinii trebuie să fie echilibrată. În cazul în care nu știi cum să faci, exersează cu un prieten intensitatea potrivită.

Pe tot parcursul interviului, păstrează contactul vizual cu intervievatorul, dar nu abuza de acest lucru. Totodată, este important să ai un limbaj al corpului adecvat și o tonalitate potrivită a vocii. Păstrează profesionalismul și nu deveni prea familiar cu angajatorul, chiar dacă acesta are o atitudine foarte degajată.

Răspunde cât de bine poți la întrebările adresate de angajator. Adresează și tu întrebări.

În cazul în care nu știi ce să răspunzi la o întrebare, spune că te vei informa despre acele lucruri și vei reveni cu răspunsul potrivit. Dacă ai nevoie de timp de gândire, reia o parte din întrebarea angajatorului, pentru a-ți pregăti răspunsul. Iar dacă crezi că ai greșit la o întrebare, nu te pierde! Important este să dai răspunsuri cât mai potrivite la următoarele.

Fii atent la tot ceea ce iți povestește angajatorul și pune și tu întrebări daca ai. Asta va arăta că ești interesat cu adevărat.

Iată câteva întrebări pe care le poți adresa interlocutorului tău:

 • Cum de este liberă această poziție în companie?
 • Cum ar arăta o lună, un trimestru sau un an de succes în această poziție? Ce ar constitui o realizare remarcabilă pentru cineva în acest rol?
 • Care sunt unele dintre cele mai frecvente probleme și provocări pe care aș putea să le întâlnesc în acest loc de muncă?
 • Care sunt etape ulterioare acestui interviu?

 

Fii pregătit pentru probe și testări, chiar de la prima întâlnire.

Nu exista interviuri de angajare tipice. Poti fi invitat la o intalnire cu o firma de recrutare, cu o comisie sau cu un singur intervievator.

Ti se pot pune intrebari pe teme diferite profesionale sau personale sau sa descrii situatii profesionale din trecut si sa-ti motivezi comportamentul subliniind ce ai invatat din experienta ta sau ti se poate relata un studiu de caz si ti se cer solutii concrete daca tu te-ai confrunta cu o situatie profesionala anume.

După interviu, urmează încă doi pași simpli pentru a reuși să câștigi cât mai mult din această experiență.

Pasul 1: Trimite  intervievatorului un email de mulțumire în 24-48 de ore. Subliniază că ai avut o experiență bună și ceea ce ai învățat (menționați 2-3 lucruri) te face să fii entuziasmat de rol și de companie.

Transmite un mesaj scurt, cu o notă pozitivă.

Pasul 2: Dacă nu primești un răspuns mai devreme, trimite un e-mail de follow up în termen de 2 până la 4 săptămâni.

Doar menționează când ai avut interviul și întreabă dacă s-a luat o decizie.

Recomandari pentru studenti – prezentarea la interviul de angajare

 • Atitudine calma, optimista, naturalete si autenticitate in ceea ce gandesti, comunici si actionezi. Nu-ti impune sa fii altfel decat esti de obicei si nu exagera in a fi pe plac sau a impresiona angajatorul! Angajatorul nu cauta un candidat ideal ci unul potrivit postului si culturii organizationale a firmei. (Supramotivarea pe sarcina conduce la esec).
 • Punctualitate maxima! Tinuta adecvata, de preferat sobra si ingrijita.
 • Nu lua loc inainte de a fi invitat! Postura: dreapta, fara a incrucisa mainile sau picioarele. Sustine privirea interlocutorului atunci cand vorbesti.
 • Lasa interlocutorului initiativa angajarii conversatiei, el este cel care va directiona intrebarile.
 • Comunicare care sa reflecte educatia, inteligenta: coerenta, claritate, concizie, raspunsuri scurte si la obiect. Daca este nevoie de detalii, le va solicita recrutorul.
 • Interviul nu este o simpla conversatie sau discutie, ci presupune evaluarea competentelor, experientei si personalitatii vocationale. Deci, fara pareri personale, critici sau compasiune pentru probleme personale.
 • Nu aborda probleme politice, religioase.
 • La finalul interviului, angajatorul te poate intreba daca ai nelamuriri. Atunci poti adresa intrebari la probleme legate de post/companie care te intereseaza. Recrutorul poate aduce in discutie si problema salariului, negocierea initiala fiind importanta.
 • Fii ferm si concentrat pana la sfarsitul interviului, relaxarea poate avea loc acasa. Dupa interviu, evalueaza critic prezentarea ta la interviul de angajare (avantaje si dezavantaje), pentru a invata o lectie noua care sa fie utila la interviurile viitoare.

  In incheiere, multumeste recrutorului pentru timpul acordat si afirma inca o data interesul pentru postul respectiv.

  Acum ești pregătit să ai un interviu reușit! Mult succes!!!

You cannot copy content of this page