Curriculum Vitae

Curriculum Vitae

pexels rodnae productions 5921411

Cariera ocupa al treilea loc pe lista factorilor cu impact major asupra calitatii vietii si sanatatii mintale a omului, dupa sanatate si pierderea unei persoane semnificative (deces sau divort).

Odata cu cresterea motivatiei extrinseci de factura materiala si a motivatiei de (auto)realizare profesionala, ocuparea unui loc de munca in conditiile unei competitivitati tot mai acerbe, a condus la sofisticarea nu doar a strategiilor recrutorilor de resursa umana, ci si la modalitati de persuadare a acestora de catre candidati, de adaptare la timpul limitat alocat selectiei, exigentelor tot mai inalte.
Acest fapt a produs elaborarea unor CV-uri concise, clare, la obiect dar si cu un grad inalt de originalitate, pentru a evidentia candidatul si a capta mai usor atentia angajatorului.

In acest sens, exista o varietate de modele de CV, unele clasice, acceptate mai ales de institutiile publice, altele mai suple, mai flexibile, agreate mai ales de companiile private sau multinationale.

Multe companii de shipping au propriul model de CV preformatat. (CV Application Form).

Indiferent de modelul la care subscriem, CV-ul (resume, engl.) reprezinta o modalitate personalizata de a evidentia competentele, aptitudinile, talentele (skills), trasaturile de personalitate, experienta educationala si profesionala pe care le detii in acord cu cerintele locului de munca pe care doresti sa-l obtii.

CV-ul nu este un simplu instantaneu al trecutului care sa prezinte fotograme istorice si integrate intr-o organizare ierarhica pe verticala, ci trebuie sa ofere dovezi pertinente despre potentialul de realizare in viitor intr-o lume a profesiilor dinamica si neliniara.

CV-ul este intotdeauna insotit de Scrisoarea de intentie si are ca scop sa ofere raspunsuri la o intrebare esentiala pe care o adreseaza angajatorul: “Ce poti sa ne oferi?”

Elementele unui CV ca piloni ai autoevaluarii, se structureaza astfel:

  • Obiectiv;
  • Detalii personale;
  • Angajamentul personal (Ce oferi? Enumera competente transferabile si exemple care sa le dovedeasca si sa le evidentieze. Sa fie in acord cu Angajamentul firmei!);
  • Educatia;
  • Cariera sau Experienta profesionala (in ordine cronologica);
  • Alte informatii (Limbi straine, Abilitati PC, Hobby-uri);
  • Referinte.

Recomandari pentru redactarea CV-ului:

Scopul recrutarii este mai degraba de filtru, de a reduce riscul angajarii de aceea, mai intai se recurge la eliminarea candidatilor pentru a reduce numarul persoanelor care trebuie intervievate.

O prima citire fugara a CV-ului nu ia mai mult de 20 – 30 de secunde, deci ai la dispozitie 30 de secunde pentru a impresiona angajatorul si a te departaja de ceilalti candidati (Cine esti? Ce si cum stii sa faci? Unde?).

Tinand cont ca prima impresie conteaza, CV-ul tau nu trebuie sa cuprinda mai mult de 1-2 pagini.

Rolul CV-ului este de a-ti asigura prezentarea la un interviu de angajare.

Determina-l pe viitorul tau angajator sa te selecteze!

Decat sa-ti “vinzi” tu competentele, mai curand determina firma “sa le cumpere!”

Pentru aceasta, trebuie sa creezi perceptia psihologica de familiar, de apartenenta la preocuparile, interesele si scara de valori ale firmei, de limbaj comun, de a fi empatetic punandu-te in locul lor, gandind si actionand ca ei.

pexels ivan samkov 4240497
pexels lil artsy 3278767

Suna cinic dar firma angajeaza candidati capabili sa indeplineasca nevoile si strategiile ei de dezvoltare si performanta, nu pe cele personale!

Situatia ideala este aceea in care obiectivele de cariera ale candidatului coincid cu cele ale firmei.

Analizeaza si intelege Angajamentul firmei: cine sunt angajatorii, ce fac, cum fac.

Daca am inteles care este ADN-ul carierei, putem analiza ADN-ul postului definit prin competente tehnice specializate, bazate pe cunostinte, abilitati, aptitudini, personalitatea de care au nevoie pentru a-si indeplini Angajamentul firmei.

Acest ADN este sintetizat in fisa postului sub forma a ceea ce trebuie sa stii, sa faci, sa fii: descrierea postului, scopul acestuia, responsabilitatile angajatului, aptitudini, cunostinte, experienta anterioara.

Examineaza compania: ce strategii are, care sunt rivalii ei, despre rapoartele ei anuale, comunicate de presa, biografia echipei de conducere sau a persoanei care te poate intervieva, daca cunosti pe cineva care lucreaza acolo…

Retine cuvintele, expresiile, cuvintele – cheie pe care le foloseste firma pentru a descrie postul si utilizeaza-le, alaturi de limbajul realizarilor – competentele transferabile – in redactarea CV-ului.

In redactarea CV-ului, raporteaza-te constant la preocuparile si obiectivele firmei cu dedicatie, siguranta de sine, incredere.

Conditii de redactare: in partea din dreapta sus, vei scrie datele tale de contact: adresa, telefon, e-mail iar in loc de Titlu (CV), vei scrie numele tau cu caractere vizibile. Ortografia si gramatica trebuie sa fie impecabile.

Obiectivul exprima rezumativ ce intentionezi sa faci in acord cu responsabilitatile postului pentru care aplici.

Ar fi preferabil ca obiectivul sa nu fie foarte specializat pentru primul loc de munca, ci sa aiba o nota generala si pe termen lung (dezvoltarea unei cariere in domeniul…)

Un paragraf expune Angajamentul personal care trebuie sa arate ce valoare, beneficii aduci tu pentru companie, de ce esti tu cel care are ce cauta angajatorul.

Pentru primul loc de munca, educatia este cel mai important atu pe care il ai, de aceea am gandit Educatia inaintea Experientei profesionale.

Ar fi preferabil ca aici sa accentuezi ca esti absolvent al unei institutii prestigioase de invatamant superior de marina, fie la licenta, fie la masterat (cronologic, vei inscrie intai masteratul, apoi licenta).

De asemenea, ai putea evidentia rezultatele scolare daca te pun in valoare: notele obtinute, daca ai fost printre primii in anul tau, daca ai excelat la anumite discipline de specialitate, titlul lucrarii tale de licenta sau dizertatie daca sunt relevante pentru post.

Prezinta onest rezultatele pentru ca CV-ul tau sa aiba credibilitate!

Premii, diplome, distinctii 

Daca ai astfel de rezultate in urma participarii la concursuri, sesiuni de comunicari stiintifice, participari in proiecte de cercetare, burse de merit sau acordate de o organizatie, stagii in strainatate, este bine sa le mentionezi separat, cu dovezi justificative, pentru a se evidentia mai usor.

Experienta trebuie sa includa mai intai stagiile de practica la care ai participat si rezultatele obtinute, activitati de voluntariat, job-uri part-time sau job-uri sezoniere in domeniu.

Esential la acest capitol este sa convingi angajatorul ca ai potential de crestere, ca progresezi rapid, ca ti-ai imbunatatit performanta de la sarcini simple la responsabilitati din ce in ce mai complexe si ca esti capabil sa faci fata noilor provocari.

Prezinta-te ca o persoana cu potential de leader, cu gandire strategica, toleranta la incertitudine si stres, atentie la detaliu, cu abilitati de a lucra intr-o echipa multiculturala, cu abilitati de comunicare, cu puternica motivatie de autorealizare.

pexels j kelly brito 322335
pexels janson a 753695

Alte informatii: ar fi preferabil de notat diplome/certificate obtinute care sa ateste nivelul cunostintelor pentru limbi straine, PC…

Hobby-urile umanizeaza CV-ul, te prezinta ca persoana vie, pasionala, energica, dand relatii despre alte atribute de personalitate care pot deveni competente transferabile pentru postul in discutie.

Rolul persoanelor care iti dau referinte este acela de a confirma veridicitatea celor afirmate de tine.

Este preferabil sa discuti in prealabil cu aceste persoane, sa le informezi asupra postului pentru care aplici si sa le ceri acordul.

In continuare regsiti modelul unui CV European, cu posibilitatea completarii on line, tinand cont de sfaturile de mai sus.

 

Model CV Europass

 

Mult succes!!!

You cannot copy content of this page